Tips untuk bakal pengantin

Tips ni saya kumpul dari pengalaman sendiri.

1. Seelok-eloknya settlekan segala yang perlu dibuat seminggu sebelum hari pernikahan. Contohnya bunga telur, hantaran, baju, tudung, accessories, hand bouquet, perihal pelamin, inai pakai sehari sebelum, dll lah supaya pengantin dapat tidur awal pada malam sebelum hari besar tu supaya mata tak lebam dan kulit tak kusam.

2. Buat facial klu boleh 2 kali dlm masa sebulan sebelum hari nikah tapi jangan buat 2-3 hari sebelumnya sebab takut ada merah2 atau bengkak nanti tak sempat surut.

3. Kalau tak sempat buat facial, pastikan pakai scrub kat rumah. Utk kulit berminyak boleh pakai 2 kali seminggu, kulit kering sekali seminggu. Rajin2 pakai mask yang sesuai dengan kulit.

4. Bagi yang berkulit kering, pastikan kulit anda tidak dehydrated, pakai mousturiser yang sesuai, jangan sesekali biarkan kulit anda kering nanti menggelupas tak cantik...

5. Lagi bagus kalau dua tiga bulan sebelum hari bahgia tu uol ambik kolagen untuk bagi glow pada wajah, so nampak berseri2 dan clear je wajah. Saya of course lah recommend collagen yang saya ambik sebab dah terbukti keberkesanannya.. Nak tau lebih lanjut boleh call saya atau search kat facebook 'PURE Marine Hydrolized Collagen'.

6. Malam sebelum hari kawin, please please please make sure tidur cukup!!! Pesan kat sedara mara jangan kacau uol tidur.

7. Bersiap sedia untuk makeup SEBELUM makeup artis sampai so that MUA boleh terus buat kerja mendandan. Jgn biar MUA tertunggu tunggu nanti spoil mood dia kang takut affect pulak makeup nanti... Haaa tak nak centu kan... So siap awal2.. Maje sure semua dah ready, baju, tudung, veil, accessories. Klu boleh sediakan jugak pin/jarum peniti kot2 MUA tertinggal ke apa ke kan... Just in case.

Apa lagi ya... Rasanya itu je lah yang penting. Kalau ada apa2 nak tambah nanti saya update lagi.. Semoga anda tampil berseri-seri di majlis pernikahan anda..... Tadaaaa!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...